Beginnen met hardlopen/trailrunnen 

Lijkt het je leuk om mee te doen aan onze evenementen?

5 dingen die een beginnende loper moet weten

Als je dit als beginnende hardloper weet, is het makkelijker om het hardlopen vol te houden en ook nog eens leuk te houden. Eenieder die wil, kan leren hardlopen. Menig trainingsprogramma helpt je om die legendarische 5 km te bereiken. Toch zijn er altijd mensen die het niet tot een goed einde brengen of die, eenmaal hun doel bereikt, na een tijdje toch de sportschoenen aan de wilgen hangen. Vaak heeft dit te maken met verwachtingen die niet ingelost worden of bepaalde ongemakken die hun pad kruisen.

Wij zetten ze graag even op een rijtje, een gewaarschuwd mens telt tenslotte voor twee

1. Hoe dan; ik val niet af van lopen?

Nee, jammer voor degenen die startten met hardlopen om de kilo’s van hun lijf te zien vliegen, maar op korte termijn zal je dat cijfertje op de weegschaal niet spectaculair naar beneden zien gaan. Het is wel zo dat lopen ervoor zorgt dat je beter je huidige gewicht kan behouden, maar om echt af te vallen zal je op andere paarden moeten wedden. Vergeet niet dat hardlopen heel wat andere voordelen heeft waaronder (op iets langere termijn) een strakker lichaam waardoor je toch die kleinere kledingmaat kan aanschaffen.

 

2. Blijven die eerste kilometers pijn doen?

Ja, zelfs voor de meest ervaren lopers zijn er momenten tijdens de training dat je je afvraagt waarom je ooit met deze sport begon. Vaak hoor je bij de start van een run: ‘Vandaag lukt het niet’ of 'Shit het gaat weer moeizaam’. Iedereen heeft van die dipjes. Het voordeel van personen die al langer lopen is dat zij weten dat dit van voorbijgaande aard is, dus laat je niet van de wijs brengen en zet door.

 

3. Wordt er ook gelopen bij regenweer?

‘Wij lopen altijd!’. Aangezien we nu niet in de meest zonnige regio van het westelijk halfrond wonen, kun je je trainingen niet laten afhangen van de klimatologische verwachtingen. Ik citeer trouwens graag een lid van onze club: ‘Je wordt hooguit nat tot op het vel’ Dus ja, als je voor deze sport kiest, bestaat de kans dat je strontnat en met modder tot aan je oren thuis arriveert… en het nog zalig vindt ook!

 

4. Kan ik dan nooit met die beste lopers van de groep mee?

De hamvraag is natuurlijk of dat een must is. Op zich is het zeker geen onmogelijke opgave, maar het is niet gezegd dat, terwijl jij steeds beter wordt, je loopmaatjes erop achteruit gaan. De gemiddelde loopcarrière verloopt best grillig. Soms lijk je maanden na elkaar te pieken om dan weer gedurende enkele weken geen meter progressie te maken. Als die dip van een ander nu net samenvalt met jouw topmoment, dan bestaat de kans dat jullie elkaar perfect kunnen bijhouden. Laat het doel snelheid niet de basis zijn van jouw motivatie. Het zou je alleen maar een hoop frustraties opleveren die niets bijdragen in je loopproces, sterker nog je loopt het risico de lol in het lopen te verliezen en zeg nou zelf: dat zou eeuwig zonde zijn.

 

5. Zelfs na een jaar vind ik er geen zak aan.

Geen tweede adem? Geen endorfine die door je lijf giert en je een uniek geluksgevoel verschaft? Drie keer per week iedere keer met frisse tegenzin je loopschoenen aantrekken? Dan bestaat de mogelijkheid dat jij niet weggelegd bent voor deze prachtige sport.

Voordat je ‘zie je wel, lopen is niet voor iedereen’ begint te kraaien, raden we je wel aan om zeker eerst onderstaande checklist na te gaan:

– Juist schoeisel en kleding op basis van professioneel advies?

– Controle door arts?

– Getraind met juiste hartslag en onder begeleiding?

 

Drie keer eerlijk ‘ja’ geantwoord? Dan kun je beter op zoek gaan naar een andere hobby…

Drie keer nee geantwoord?